Hur Sunderland förbättrades efter deras 8-0 stryk mot Southampton

Adam Johnson har en sak för Newcastle United. Som barn han stödde dem och nu har han spelat en viktig roll i deras historia, om än att skriva en berättelse som andra fans inte kommer att vara bäst nöjd med. Hans match-vinnande målet i Tyne-Wear derby utsätts hans barndom klubb till en fjärde raka nederlag till sina rivaler, första gången Sunderland har vunnit fyra matcher i rad mot Newcastle – och Johnson har antingen gjorde eller ställa in ett mål i de spel.

efter att ha vuxit upp i nordöstra, dessa spel betyder mer för honom än de flesta spelare, och han höjer naturligtvis sitt spel för tillfället. Han har snabbt blivit en nagel i Alan Pardew sida, men han har kämpat för att imponera den här säsongen.Vinnaren på söndagen var bara hans andra mål för säsongen och hans första var en ful, medföljande insats mot Tottenham Hotspur i början av september.

Trots enastående resultatet av säsongen hittills vara en 8-0 nederlag mot Southampton, ett resultat som enligt uppgift satte honom på randen till säcken, har det varit i attack som Sunderland har underwhelmed här säsongen. Med 15 mål hela säsongen, de är tredje lägsta scoring laget i toppen flygning, före endast Aston Villa (11) och Burnley (12). Steven Fletcher har gjort dubbelt så många mål som någon annan spelare i truppen och han har bara slå fyra i 14 framträdanden. Endast fem lag har medgett fler mål än Sunderland den här säsongen (24).Och ändå har de lyckats öppna en lucka ovanför nedflyttning zonen efter söndagens resultat.

stryk på Southampton har varit en anomali. I Arsenal nederlag i slutet av oktober, förtroende var helt klart låg så snart efter Southampton spelet, Manchester City match (som de förlorade 4-1) kom för snabbt efter att de hade utvisats så mycket energi att hålla Chelsea till en mållös match. Trots intrycket några av deras prestationer har gett den här säsongen, Sunderland i själva verket visat sig mycket svårt att slå.

Med Lee Cattermole screening en defensiv uppställning som har förblivit i stort sett i linje bildar de något av en formidabel enhet.De sitter extremt djup – med en större andel av sin ägo i sin defensiva tredjedel av planen (32%) än någon annan Premier League-laget – och sedan ser att slå lag på disken. Endast Manchester City har gjort mer Kontringar Premier League-mål (fyra) eller haft mer Kontringar skott (12) den här säsongen (två och nio respektive).

På söndag, Sunderland djupa blocket försvar och snabb-raster utdelning (Bet-at-home), med nästan hälften av Newcastles insatser (47%) kommer från utanför boxen. När de spelade på Anfield var 60% av Liverpools skott från sortiment och 75% av Chelseas var från utanför boxen när de kom till Stadium of Light.Poyet s män minskar lag till potshots från distans med smal, kompakt försvar och raster i takt med siffror begår attacker.

Och sedan finns det stor förbättring i den sista försvarslinjen. Efter mardrömmen Vito Mannone led mot Southampton och Arsenal, en vida mer säker Costel Pantilimon installerades mellan pinnarna. Förändringen har fött upp förtroendet för hela laget. De gjorde fem fel som ledde till ett mål i sina första nio matcher; Pantilimon har startat den efterföljande åtta och inte ett mål framkallande fel har gjorts av en Sunderland-spelare.Infographic: WhoScored

Hans rädda från Moussa Sissoko (Sportingbet) lång räckvidd enhet strax före Johnsons vinnare var sublima, då han sträckte sin betydande ram till sin gräns för tass bollen över ribban, men han har producerat många sparar den här säsongen. Pantilimon har haft 38 skott på mål sedan vinna Jersey och har medgett bara sex mål (varav fyra var görs av City), vilket ger honom bästa räddningar till skott förhållandet i Premier League den här säsongen med ett avstånd (84,2%) .

Efter deras 10: e dragning av säsongen mot West Ham förra veckan, gjorde det inte ser helt självklart hur de skulle klara av att stanna kvar i det bästa flyg. De försvarade bra men mål letade (Sportingbet) allt svårare att få tag på.Mot sina hårdaste konkurrenter på St James’ Park på söndag, kom planen tillsammans. Försvara djup, bryta snabbt och förlita sig på ett bra skott-propp för att hålla reda på vad som gör komma igenom. Det fungerade till perfektion och helt plötsligt du inte skulle satsa mot dem behålla Premier League status igen.